Vožnja katamaranom

Svima je poznato da voda i opušta i smiruje, a svežina reke i vetrića dok plovite naročito prija. Na reci je lepo i danju i noću, na suncu ili mesečini, a vožnja katamaranom je jedan od načina da saznate više o zidanju Smederevske  tvrđave o kojoj postoje mnoge legende i predanja.Jedna od njih kaže da je despot Đurađ Branković usnio san u kome mu je rečeno da se novi grad mora nalaziti na reci i da je posle toga naredio podizanje tvrđave na ušću reke Jezave u veliki Dunav.

Neke od zanimljivosti o Dunavu-

 • Na dnu Dunava nalaze se brojni moćni ratni brodovi. Godine 1944, predvidevši da je poraz neizbežan, stotine nemačkih brodova plovilo je Dunavom kako bi izbegli da budu zarobljeni od strane Sovjetskog saveza. Danas, ratni brodovi se mogu videti sa obala Dunava u leto, kada opadne nivo vode u koritu.
 • Prolazi pored ili kroz deset različitih država.Tok Dunava od izvora ka ušću prolazi kroz različite zemlje, ali i prestonice: Beč,Beograd, Budimpešta, Bratislava…
 • Najduža reka u Evropi je Volga – neverovatni vodeni prostor koji obuhvata površinu od 3 692 kilometara u zapadnoj Rusiji. Druga najduža reka je Dunav, 2.860 kilometara, i teče od Nemačke do Ukrajine.
 • Dunav, ili kako su ga drevni Tračani zvali – Istros, Skiti – Mataos, Rimljani – Danister i Danibius, Grci – Dunavius, Nemci i Austrijanci i sada ga zovu – Donau, Francuzi – Le Danibe, Mađari – Duna, Italijani – Danibo, Turci – Tuna, Rumuni – Dunarea, Česi, Slovaci i Rusi – Dunaj, a Srbi i Bugari – Dunav, je reka sa najviše imena.

1 Komentar

 • AlizaBig фебруар 9, 2019 at 10:47 am

  Hello. I have checked your dunavapartmani.com and i see you’ve got some duplicate content so probably it is the reason that you don’t rank high in google.
  But you can fix this issue fast. There is a tool that creates
  content like human, just search in google: miftolo’s tools

  Одговори

Leave a Comment